paulvandermarck.nl

Changing the world, one story at a time…

©2020 PvdM Contact
RutgerBregman

De meeste mensen deugen ...

wouterromeijnders.nl_rutger_bregman-42

De kop van mijn nieuwe blog is eraf en op verzoek van mijn lieftallige echtgenote gaat de toon nu snel over naar optimistisch!

Nu wil het dat ik binnenkort in het theater voor een avond met Rutger Bregman, auteur van 'De meeste mensen deugen', zit.

Over dat boek en die avond, volgende week meer, maar in de aanloop daarheen viel mijn blik deze week op een artikel 'Aanwijzing voor diepgeworteld altruïsme; dreumes geeft smakelijk stuk fruit terug aan vreemde' (bron: Volkskrant van 11/2/2020 door Erna van Balen).

Wat blijkt uit serieus onderzoek? Peuters van ongeveer 18 maanden oud, geven eten of een snoepje terug aan degene die het heeft laten vallen, ook als ze deze niet kennen en zelfs als het etenstijd is en ze dus zelf wel wat zouden lusten! Een diepgeworteld altruïsme blijkt in de mens te zitten en dit beeld staat haaks op wat je her en der meekrijgt over egoïsme, Trumpiaans nationalisme, intolerantie en 'na mij de zondvloed-gedrag'.

Kennelijk raakt een deel van de mensen dit oergedrag kwijt als we ouder en beïnvloed worden door onze omgeving en de media. Is 'nurture' sterker dan 'nature'? Interessante vraag voor Rutger volgende week …..

CHANGING THE WORLD, ONE STORY AT A TIME …….

Paul, bevliegeraar!