paulvandermarck.nl

Changing the world, one story at a time…

©2020 PvdM Contact

Echte leiders volgen niet ......

dsc00750_2.-detail
In mijn vorige artikel ging ik in op het opmerkelijke verband tussen landen geleid door mannen (Poetin/Trump/Bolsanaro) vs vrouwen (Merkel/Jakobsdótti/Ardern) en hoe slecht/goed dat uitpakt in deze tijden.

Ik geloof, bij nader inzien, dat ik ga verhuizen naar IJsland, Nieuw-Zeeland, of dichter bij huis, Duitsland, want bondskanselier Merkel gooide er deze week een schepje bovenop met de volgende woorden:

…. dat je in crisistijd met een helder idee moet komen, en bereid moet zijn ervoor te vechten. De weg naar een oplossing is nooit eenvoudig. Sommige mensen willen geen sterk Europa. Zij zien hun toekomst in de natiestaat. Dat is hun goed recht …… Kritiek hoort erbij in een democratie…… Daarom zijn crisistijden tijden waarin je moet vechten voor je ideeën. (…) Als we nu geen moedig voorstel doen, zouden dingen gewoon gebeuren. (…) De natiestaat alleen heeft geen toekomst (…) Duitsland gaat het alleen goed als het goed gaat met Europa.


Bekijk hier de video van heel haar speech:


Leiderschap is ook durven staan voor een idee en niet buigen voor populistische stromen die idee-loos alleen maar tegen alles zijn.

Ook zakelijk gezien moet je soms tegen de gevestigde orde en tegen de stroom in durven gaan; je kunt niet leiden door je oren naar alles en iedereen te laten hangen. Anders heette het wel Volgerschap ….

CHANGING THE WORLD, ONE STORY AT A TIME …….

Paul, bevliegeraar!