paulvandermarck.nl

Changing the world, one story at a time…

©2020 PvdM Contact
Ongelijkheid

De man van 10 Miljard ....

854081161001_6133282712001_6133282515001-vs

Vandaag is het Super-tuesday en weten we vannacht wellicht al of de ‘linkse’ Bernie Sanders de kans krijgt om een eerlijke revolutie aldaar te ontketenen. En dat is hard nodig als je het mij vraagt; kijk eens goed naar dit voorbeeld.

Recent maakte
Jeff Bezos bekend dat hij 10 Miljard dollar van zijn eigen geld (in totaal heeft hij ruim 150 Mrd) zou steken in programma’s die klimaatverandering onderzoeken en tegengaan. Op zich beter dan niks, maar het blijft de wereld op zijn kop, want eerst betaalt hij en zijn bedrijf Amazon amper belasting en daarna beslist hij zelf waar hij het aan uitgeeft…..



Maar dat is niet de rol van superrijken maar van democratisch gekozen regeringen en parlementen!

Hat kan en mag niet zo zijn dat de staat en haar begroting wordt uitgehold door belastingontduiking en belasting-voordeeltjes voor de superrijken en dat deze groep daarna zelf gaat bepalen hoe ze met een deel van hun geld ‘staatszaken’ naar eigen believen invullen. What’s next? Jeff Bezos Healthcare voor alleen degenen die hem niet lastig vallen en zijn graaien intact laten? Jeff Bezos Law & Order om de massa ‘eronder te houden’?

Laten we hopen dat we morgen weten dat Bernie een kans maakt dit op zijn
Piketty’s aan te pakken!

CHANGING THE WORLD, ONE STORY AT A TIME …….

Paul, bevliegeraar!

Socialisme weer in de lift?

39880995_ML-980x514

Het is opvallend (en naar mijn mening ook wel prettig als tegenhanger van Trump’s kleptocratie) dat onder jongeren in de US ‘socialistische’ ideeën van mannen als Bernie Sanders het goed doen; op zich ook niet verwonderlijk als je als 20-er in de US geconfronteerd wordt met ‘tuition fees’ van $50.000 per jaar voor een beetje net-bovengemiddeld college (en een gemiddelde studieschuld van $500.000 nadat je een beetje universiteit bent uitgerold). Als het aan de stemmers onder de 40 jaar zou liggen wordt hij de nieuwe president van de USA en maakt de USA een ‘ruk naar links’ (al zijn de meeste van zijn ideeën naar onze maatstaven redelijk D66-achtig en dus weinig echt old-school ‘socialistisch’).

E
én idee van Sanders springt eruit; een belasting van 90% op vermogen boven USD 1 Mrd, wat direct uit het nieuwste boek van Thomas Piketty (Kapitaal en ideologie) lijkt te komen.

Daar pleit Piketty voor zo’n belasting, nadat hij redelijk overtuigend heeft aangetoond dat R>G is, wat ervoor staat dat het Rendement op kapitaal (R) al eeuwen groter is dan de Groei van de economie (G) en de daarvan afgeleide groei van salarissen van loon-werkers. Anders gezegd met geld maak je geld en dat haal je met ‘werken’ nooit in. Dus hebben in Jan. 2020 de rijkste 2.000 mensen in de wereld meer bezit/vermogen dan 4,5 Mrd. mensen aan de onderkant, verdeeld over de hele wereld (bron:
Time magazine 20.1.2020).

Dus waneer is genoeg genoeg? Recent op TV een mooi debatje in
DWDD hierover met Barbara Baarsma en Jesse Klaver:



CHANGING THE WORLD, ONE STORY AT A TIME …….

Paul, bevliegeraar!