paulvandermarck.nl

Changing the world, one story at a time…

©2020 PvdM Contact

I need AIR ....

sam-schooler-E9aetBe2w40-unsplash

Gistermiddag had ik een boeiend gesprek naar aanleiding van mijn blog van vorige week ‘Achieving your childhood dreams’. We zochten antwoord op de vraag ‘waaraan moet je ideale baan voldoen?’. Mijn conclusie was dat een baan ‘AIR’ moet geven. Een mooie beeldspraak en een toepasselijk acronym.

AIR staat voor mij voor:
  • Autonomie
  • Impact
  • Relevantie
Autonomie: om het maximale uit jezelf te halen moet je het gevoel hebben dat je ‘master of your own destiny’ bent; geen manager die je de hele dag controleert en gedetailleerd aanstuurt, maar bewegingsruimte, beslissingsbevoegdheid en zelfstandigheid.

Impact: als je het gevoel hebt dat door datgene wat je doet er ook echt iets gebeurt (binnen en buiten de organisatie). Van datgene wat je doet zie je (direct) resultaat en je hebt geen ‘
bullshit’ baan ‘going through the motions’. Je invloed is zichtbaar en concreet.

Relevantie: het laatste element gaat over (maatschappelijke) relevantie. Ligt dicht bij ‘Impact’ maar voor mij voegt dat nadrukkelijk wat toe. Wordt er iemand anders beter van? Beïnvloed je op een positieve manier het leven van anderen? En dan bedoel ik niet de waarde voor de aandeelhouders.

Op de terugweg realiseerde ik me dat mijn ‘AIR-principe’ dicht ligt bij
‘Drive’ van Dan Pink waarover ik in 2010 al eens schreef. In dat boek haalt Daniel Pink het wetenschappelijk werk van Deci/Ryan aan die aantoonden dat de mens drie fundamentele behoeften heeft:
◦ behoefte aan autonomie
◦ behoefte aan bekwaamheid
◦ behoefte aan verwantschap.

Wat zijn jouw belangrijkste ‘baan-elementen’?

CHANGING THE WORLD, ONE STORY AT A TIME …….

Paul, bevliegeraar!