paulvandermarck.nl

Changing the world, one story at a time…

©2020 PvdM Contact
Irritatie

Tompouce geeft troep ......

Tompouce-nw-juist
Met een beetje geluk, ligt binnenkort de Hema Tompouce bij de Blokker; tussen de stapels andere rommel waar de Blokker groot mee is geworden.

Nu gaat dit stukje niet over de teloorgang van de Blokker of de Hema, of hoe de Lamme de Blinde gaat leiden …

Ik wilde even kort stilstaan bij de wereld van de ‘snelle jongens’, in dit geval een zekere Marcel Boekhoorn, de miljardair die beter bekend is van het
fokken van Panda’s en die nog niet zo lang gelden de HEMA kocht. Hij kocht recent en vol trots de HEMA, met toen al een bekende schuld van €750M. Nu moet hij as maandag daarvan €50M aflossen en gaat hij rare sprongen maken.

Dit gaat zelfs zover dat hij een nieuwe holding-BV boven de Hema heeft gecreëerd om de eventuele kopers het onmogelijk te maken de compensabele verliezen uit het verleden fiscaal te gebruiken (die nieuwe holding-BV heet: BoNuBo BV oftewel Boekhoorn’s Nucleaire Bom BV).

Nu gaat het er mij niet om hoe dit afloopt want het gaat toch troep geven, net als bij het eten van een tompouce, maar het blijft raar dat dit soort lui (Boekhoorn staat met zo’n € 1,5-2 Mrd erg hoog in Quote Top 500) bij de eerste de beste tegenwind die mogelijk ten koste van hun prive-vermogen gaat,
de staat ervoor wil laten opdraaien of rare sprongen gaat maken.

Waarom betaalt hij niet gewoon zelf als grote jongen die aflossing van €50Mio en ga dan over tot de orde van de dag. Maar nee, zoals wel vaker in dit soort kringen (kijk ook eens bij John de Mol en Talpa) geldt:

Winst is van de Ondernemer en Verlies een Probleem voor de Belastingbetaler!


Hoogste tijd om zeer agressieve vermogensbelastingen in te voeren tegen de cowboys van het grote geld!

CHANGING THE WORLD, ONE STORY AT A TIME …….

Paul, bevliegeraar!

Je salaris in de Bonus .....

530c14b5e6
Iedereen die mij langer kent weet dat ik me al heel veel jaren heftig verzet tegen bonussen voor topmannen; niet omdat het soms schokkend is wat iemand krijgt ‘omdat de beurskoers’ omhoog is gegaan …. (waar hij vaak zelf niet zo veel aan kon doen) …ook niet omdat de betaling van een CEO in geen enkele verhouding meer staat tot de mensen ‘op de vloer’ …… maar omdat het wetenschappelijk bewezen is dat het AVERECHTS werkt …..

Gelukkig is er nu een nieuw idee (van Pieter Derks), namelijk je ‘salaris in de Bonus’. In analogie van het systeem van AH krijg je als Topman minder als je je doelen niet haalt … Dus gewoon CO2 reducties doorvoeren en als dat niet gebeurt een 40% korting op je salaris want het zijn Bonusweken … Kijk hieronder zijn hilarische (maar eigenlijk met een te trieste aanleiding) betoog:


En nu niet even snel de salarissen verdubbelen voordat de bonus eraf gaat!

CHANGING THE WORLD, ONE STORY AT A TIME …….

Paul, bevliegeraar!




Vrije vogels en Vogelvrijen .....

vogelvrij_9c172c05-b1b2-47c8-b46c-c5242c1819ff

De afgelopen dagen was er veel ophef onder ZZPers over de ‘schandalige tekst’ van Minister Wiebes over ZZP-ers. Dat komt waarschijnlijk omdat NIEMAND de echte tekst heeft gehoord of nagelezen maar alleen het geroeptoeter van veel media ‘Wiebes laat ZZPers vallen’ na-papagaait! Dus hier maar even de letterlijke passage:

Schermafbeelding 2020-03-18 om 15.46.29

Wellicht niet handig de 1e passage maar in het 2e deel van zijn antwoord (dat niemand meer heeft gehoord) lees ik een redelijk genuanceerd verhaal: We laten niemand vallen!

Maar nu we het over ZZPers hebben, toch nog even dit!

Niet alle ZZPers zijn hetzelfde; er zijn Vrije Vogels en Vogelvrijen. Bijvoorbeeld veel IT-ers (uit eigen waarneming als Commercieel Directeur van een middelgroot IT-bedrijf) kozen de afgelopen 5 jaren bewust voor een Vrije Vogel positie om liever €75/uur in hun zak te steken dan bij een werkgever €5500/mnd te verdienen. Ik heb dan nu niet zo heel veel medelijden als deze Vrije Vogels op hun eigen buffer moeten interen.

Het is heel wat anders voor de grote groepen freelancers in allerlei andere sectoren die geen keuze hadden; de Vogelvrijen! Er was voor hen geen keuze, er was geen vast dienstverband. Die groep moeten we harder helpen dan de Vrije Vogels die de afgelopen jaren hun zakken hebben gevuld.

CHANGING THE WORLD, ONE STORY AT A TIME …….

Paul, bevliegeraar!

Verhaal van een Juf ...

Ouderkaart-helpen-met-toets-leren-1

Het loopt de spuigaten uit ….. ‘Alles voor een betere Cito-uitslag’ was een kop in het FD van afgelopen dinsdag. Een ontluisterend verhaal over pushende, frauderende, geld-smijtende ouders, die alles doen om hun kind maar ‘zo hoog mogelijk’ de basisschool uit te helpen.

Nu leef ik al heel veel jaren gelukkig samen met een hele leuke juf van Groep 3 en kan dus als ervaringsdeskundige zeggen dat de ouders van nu het leven van juffen (en meesters) aardig zuur maken.

Ladingen Whatsappjes in de avond, 1-op-1 gesprekken om 07:30 (de eerste van die dag) en dan tot 21:00 ’s avonds nakijken en invoeren in ‘het systeem’. Het is al lang niet meer genoeg dat de kinderen een individueel leerplan krijgen, worden aangesproken op hun individuele kwaliteiten en aan ouders wekelijks wordt gerapporteerd over de voortgang richting HAVO/VWO, want voor minder doet een gemiddelde ouder het niet meer.

De druk is moordend en de school is al lang niet meer een plek waar er sprake is van een ‘inspanningsverplichting tussen kind en juf’, maar de juf een resultaatsverplichting heeft richting de ouders en het kind het product is geworden van de ambitie van de ouders.

Treffender dan
Pieter Derks kan ik het niet verwoorden.

Misschien was het vroeger nog niet zo gek? Mijn moeder pushte mij ook maar ging nooit naar de meester om hem even aan te spreken op mijn resultaten … ze wist dat dat niet ging helpen.

CHANGING THE WORLD, ONE STORY AT A TIME …….

Paul, bevliegeraar!

De man van 10 Miljard ....

854081161001_6133282712001_6133282515001-vs

Vandaag is het Super-tuesday en weten we vannacht wellicht al of de ‘linkse’ Bernie Sanders de kans krijgt om een eerlijke revolutie aldaar te ontketenen. En dat is hard nodig als je het mij vraagt; kijk eens goed naar dit voorbeeld.

Recent maakte
Jeff Bezos bekend dat hij 10 Miljard dollar van zijn eigen geld (in totaal heeft hij ruim 150 Mrd) zou steken in programma’s die klimaatverandering onderzoeken en tegengaan. Op zich beter dan niks, maar het blijft de wereld op zijn kop, want eerst betaalt hij en zijn bedrijf Amazon amper belasting en daarna beslist hij zelf waar hij het aan uitgeeft…..



Maar dat is niet de rol van superrijken maar van democratisch gekozen regeringen en parlementen!

Hat kan en mag niet zo zijn dat de staat en haar begroting wordt uitgehold door belastingontduiking en belasting-voordeeltjes voor de superrijken en dat deze groep daarna zelf gaat bepalen hoe ze met een deel van hun geld ‘staatszaken’ naar eigen believen invullen. What’s next? Jeff Bezos Healthcare voor alleen degenen die hem niet lastig vallen en zijn graaien intact laten? Jeff Bezos Law & Order om de massa ‘eronder te houden’?

Laten we hopen dat we morgen weten dat Bernie een kans maakt dit op zijn
Piketty’s aan te pakken!

CHANGING THE WORLD, ONE STORY AT A TIME …….

Paul, bevliegeraar!

Wat geld met je doet ....

soccer-technology-free-d-1Gisteravond was ik te gast in de Amsterdam Arena voor een avondje voetbal; Ajax - Getafe. Ben zelf geen grote voetbal-fan maar een avondje topsport, kan er altijd wel in. Het stadion zat bomvol om te kijken naar een top-wedstrijd van de nr 1 van Nederland tegen de nr 4 van Spanje.

Al snel bleek het een wanvertoning te zijn, waarbij de Spanjaarden (binnen de regels van het spel, al regende het gele kaarten maar dat deerde ze niet) het spel ‘kapot maakten’. Een bekende van mij die ergens anders ook in het stadion stond appte me tussendoor ‘de Spanjaarden spelen anti-voetbal’.

In de pauze ontstond er met de mensen om mij heen een gesprek waarbij zij mij uitlegden dat dit zo ging ‘omdat er nu eenmaal veel geld op het spel stond’. Als hockeyer begreep ik er maar weinig van; waarom greep de scheids niet harder in en werden de schwalbe-koningen uit Spanje niet van het veld gestuurd, waarom komt er publiek kijken naar anti-voetbal, waarom worden mensen die zo’n slechte show geven, toch zo goed betaald, waarom is er geen liefde voor het spel te zien, waarom ….., waarom ….

Op een hockeyveld zie ik nooit schwalbes, zie ik respect voor de scheids, zie ik 70 minuten lang 22 mensen in het veld die op grond van techniek en tactiek de ander slimmer en beter af zijn en waarbij de beste eigenlijk altijd wint ….

Maar kennelijk maakt het grote geld dat stuk en is er een corrumperend en vicieus systeem ontstaan waarbij er publiek komt kijken naar anti-voetbal, reclameblokken worden verkocht bij wanvertoningen, er daardoor een prijzenpot te verdelen is waar je ‘U’ tegen zegt, waardoor er in het veld een wanvertoning te zien is omdat het winnen van het geld belangrijker is dan het spelen van het spel …..

Deed mij sterk denken aan het verschil tussen Angelsaksen en Rijnlanders ….. binnenkort meer daarover.

CHANGING THE WORLD, ONE STORY AT A TIME …….

Paul, bevliegeraar!


Over een gotspe en integriteit ...

fakenews.bewerkt_ac620788-3bc2-4fd2-b84c-2437351cee31
Ik blijf ‘gotspe’ een mooi woord vinden en gebruik het sporadisch als het echt ‘de spuigaten uitloopt’; officieel is het een Jiddisch woord voor ‘iemand die een grens overgaat zonder zich daarvoor te schamen’.

Mark Zuckerberg is de Keizer van de gotspe … (is u ook zijn op keizer Julius Caesar lijkende coupe, die hij tegenwoordig heeft, opgevallen?). Afgelopen maandag was hij bij de EU in Brussel om zijn Keizerrijk
te beschermen.

Relatief gemakkelijk gaf hij daar toe dat Facebook in Europa meer belasting zou moeten betalen (in plaats van regelmatig miljarden-boetes te moeten absorberen, denk ik dan) en hij vroeg de EU heldere regels te stellen over wat er op een platform als Facebook zou moeten vallen onder ‘vrijheid van meningsuiting’ en wat niet. Dat lijkt lovenswaardig maar gaat mij net te makkelijk. Hij weet namelijk dat dat jaren en jaren gaat duren en dus voorlopig hem geen strobreed in de weg zal worden gelegd. Maar waarom heeft hij überhaupt regels van buitenaf nodig? Waar is zijn eigen morele kompas … ?

Maar het probleem is natuurlijk dat het morele kompas van Mark Zuckerberg al jaren stuk is.

Recent vroeg iemand mij een definitie van ‘integriteit’ en ik zei dat dat naar mijn mening is, ‘het juiste doen als niemand kijkt’. Dus heb je, volgens mij, niet iemand anders nodig om te weten of je goed of fout bezig bent.

Voor mij is het evident dat een holocaust-ontkenner geen platform of podium mag krijgen, net zo goed als het voor mij helder is dat de mening van rechts-rabiate trollen niet hetzelfde gewicht zou moeten hebben als de kennis van een Nobel-prijs winnaar. Maar we leven in een tijd waar meningen van idioten er net zo veel toe doen als de kennis van echte wetenschappers …. Maar laten we hier geen polemiek over beginnen, maar het zou toch helder moeten zijn dat regelrechte leugens voor politiek gewin en verkiezingen-manipulatie geen platform zouden mogen krijgen op Facebook.

Lijkt mij een ABC-tje en hoef ik geen regels van de EU voor te hebben. Helaas niet voor Keizer Zuckerberg. Kijk even naar dit ontluisterende gesprek tussen Zuckerberg en Alexandria Ocasio-Cortez:



Ook erg mooi is de speech van Sacha Baron Cohen over ‘haat, racisme en kwezelarij (‘bigotry’)’ op Facebook :



CHANGING THE WORLD, ONE STORY AT A TIME …….

Paul, bevliegeraar!