paulvandermarck.nl

Changing the world, one story at a time…

©2020 PvdM Contact
Rijnlands

Het grote gevecht ....

960x0

Bij mijn afscheid van het directieteam van Sentia, kreeg ik het boek ‘Het grote gevecht’ over de ex-Unilever CEO Paul Polman. De gever had daarbij aardige woorden over hoe het boek mij zou kunnen helpen om ‘nieuwe zingeving’ te vinden. Het is inderdaad een boeiend inkijkje in de wereld van een bevlogen leider die het ‘goede wil doen’, maar daarbij ook gruwelijk uit de bocht vliegt, onder druk van activistische beleggers en beurskoersen.

Jeroen Smit, de auteur, geeft in Buitenhof nog wat verder perspectief …



.. en een interessante invulling van ‘Leiderschap in tegenstelling tot Managers’. Leiders zijn (vlgs. Jeroen) mensen die verder vooruit durven kijken dan een kwartaal, een jaar of zelfs 4 jaar (met name relevant als het politici zijn) en dan een koers durven neerzetten, die, als het moet, tegen de stroom ingaat.

Tot zover eens, maar dit is maar een deel van het verhaal. Ik schreef er
hier al over in 2009, toen Henri Mintzberg een nieuw boek uitbracht, ‘Managers’, waarin hij het verschil tussen managers en leiders nuanceert en minimaliseert: “we should be seeing managers as leaders and leadership as management practiced well.” Ik ben het, proefondervindelijk, met hem eens dat je het beste een goede leider als manager kunt hebben (zie hieronder nog even op een rijtje de verschillen, zoals ik ze zie, aan de hand van een sheet uit mijn SpeakersAcademy verhaal):

manleid

Mintzberg concludeert in dat boek:

‘To be a successful manager, let alone—dare I say—a great leader, maybe you don’t have to be wonderful so much as more or less emotionally healthy and clearheaded.’



Zoals Peter Drucker al zei in zijn Concept of the Corporation (1946): ‘No institution can possible survive if it needs geniuses or supermen to manage it. It must be organized in such a way as to be able to get along under a leadership composed of average human beings’. Gelukkig maar.

Terug naar het boek dat ik als cadeau kreeg; helaas schoot Polman extreem van de ene naar de andere kant en raakte zijn draagvlak (intern en extern) daarmee kwijt. Dus op meerdere vlakken een leerzaam
boek om het verschil te begrijpen.

CHANGING THE WORLD, ONE STORY AT A TIME …….

Paul, bevliegeraar!

Wat geld met je doet ....

soccer-technology-free-d-1Gisteravond was ik te gast in de Amsterdam Arena voor een avondje voetbal; Ajax - Getafe. Ben zelf geen grote voetbal-fan maar een avondje topsport, kan er altijd wel in. Het stadion zat bomvol om te kijken naar een top-wedstrijd van de nr 1 van Nederland tegen de nr 4 van Spanje.

Al snel bleek het een wanvertoning te zijn, waarbij de Spanjaarden (binnen de regels van het spel, al regende het gele kaarten maar dat deerde ze niet) het spel ‘kapot maakten’. Een bekende van mij die ergens anders ook in het stadion stond appte me tussendoor ‘de Spanjaarden spelen anti-voetbal’.

In de pauze ontstond er met de mensen om mij heen een gesprek waarbij zij mij uitlegden dat dit zo ging ‘omdat er nu eenmaal veel geld op het spel stond’. Als hockeyer begreep ik er maar weinig van; waarom greep de scheids niet harder in en werden de schwalbe-koningen uit Spanje niet van het veld gestuurd, waarom komt er publiek kijken naar anti-voetbal, waarom worden mensen die zo’n slechte show geven, toch zo goed betaald, waarom is er geen liefde voor het spel te zien, waarom ….., waarom ….

Op een hockeyveld zie ik nooit schwalbes, zie ik respect voor de scheids, zie ik 70 minuten lang 22 mensen in het veld die op grond van techniek en tactiek de ander slimmer en beter af zijn en waarbij de beste eigenlijk altijd wint ….

Maar kennelijk maakt het grote geld dat stuk en is er een corrumperend en vicieus systeem ontstaan waarbij er publiek komt kijken naar anti-voetbal, reclameblokken worden verkocht bij wanvertoningen, er daardoor een prijzenpot te verdelen is waar je ‘U’ tegen zegt, waardoor er in het veld een wanvertoning te zien is omdat het winnen van het geld belangrijker is dan het spelen van het spel …..

Deed mij sterk denken aan het verschil tussen Angelsaksen en Rijnlanders ….. binnenkort meer daarover.

CHANGING THE WORLD, ONE STORY AT A TIME …….

Paul, bevliegeraar!