paulvandermarck.nl

Changing the world, one story at a time…

©2020 PvdM Contact
AngelSaksisch

Wat geld met je doet ....

soccer-technology-free-d-1Gisteravond was ik te gast in de Amsterdam Arena voor een avondje voetbal; Ajax - Getafe. Ben zelf geen grote voetbal-fan maar een avondje topsport, kan er altijd wel in. Het stadion zat bomvol om te kijken naar een top-wedstrijd van de nr 1 van Nederland tegen de nr 4 van Spanje.

Al snel bleek het een wanvertoning te zijn, waarbij de Spanjaarden (binnen de regels van het spel, al regende het gele kaarten maar dat deerde ze niet) het spel ‘kapot maakten’. Een bekende van mij die ergens anders ook in het stadion stond appte me tussendoor ‘de Spanjaarden spelen anti-voetbal’.

In de pauze ontstond er met de mensen om mij heen een gesprek waarbij zij mij uitlegden dat dit zo ging ‘omdat er nu eenmaal veel geld op het spel stond’. Als hockeyer begreep ik er maar weinig van; waarom greep de scheids niet harder in en werden de schwalbe-koningen uit Spanje niet van het veld gestuurd, waarom komt er publiek kijken naar anti-voetbal, waarom worden mensen die zo’n slechte show geven, toch zo goed betaald, waarom is er geen liefde voor het spel te zien, waarom ….., waarom ….

Op een hockeyveld zie ik nooit schwalbes, zie ik respect voor de scheids, zie ik 70 minuten lang 22 mensen in het veld die op grond van techniek en tactiek de ander slimmer en beter af zijn en waarbij de beste eigenlijk altijd wint ….

Maar kennelijk maakt het grote geld dat stuk en is er een corrumperend en vicieus systeem ontstaan waarbij er publiek komt kijken naar anti-voetbal, reclameblokken worden verkocht bij wanvertoningen, er daardoor een prijzenpot te verdelen is waar je ‘U’ tegen zegt, waardoor er in het veld een wanvertoning te zien is omdat het winnen van het geld belangrijker is dan het spelen van het spel …..

Deed mij sterk denken aan het verschil tussen Angelsaksen en Rijnlanders ….. binnenkort meer daarover.

CHANGING THE WORLD, ONE STORY AT A TIME …….

Paul, bevliegeraar!