paulvandermarck.nl

Changing the world, one story at a time…

©2020 PvdM Contact

Verhaal van een Juf ...

Ouderkaart-helpen-met-toets-leren-1

Het loopt de spuigaten uit ….. ‘Alles voor een betere Cito-uitslag’ was een kop in het FD van afgelopen dinsdag. Een ontluisterend verhaal over pushende, frauderende, geld-smijtende ouders, die alles doen om hun kind maar ‘zo hoog mogelijk’ de basisschool uit te helpen.

Nu leef ik al heel veel jaren gelukkig samen met een hele leuke juf van Groep 3 en kan dus als ervaringsdeskundige zeggen dat de ouders van nu het leven van juffen (en meesters) aardig zuur maken.

Ladingen Whatsappjes in de avond, 1-op-1 gesprekken om 07:30 (de eerste van die dag) en dan tot 21:00 ’s avonds nakijken en invoeren in ‘het systeem’. Het is al lang niet meer genoeg dat de kinderen een individueel leerplan krijgen, worden aangesproken op hun individuele kwaliteiten en aan ouders wekelijks wordt gerapporteerd over de voortgang richting HAVO/VWO, want voor minder doet een gemiddelde ouder het niet meer.

De druk is moordend en de school is al lang niet meer een plek waar er sprake is van een ‘inspanningsverplichting tussen kind en juf’, maar de juf een resultaatsverplichting heeft richting de ouders en het kind het product is geworden van de ambitie van de ouders.

Treffender dan
Pieter Derks kan ik het niet verwoorden.

Misschien was het vroeger nog niet zo gek? Mijn moeder pushte mij ook maar ging nooit naar de meester om hem even aan te spreken op mijn resultaten … ze wist dat dat niet ging helpen.

CHANGING THE WORLD, ONE STORY AT A TIME …….

Paul, bevliegeraar!