paulvandermarck.nl

Changing the world, one story at a time…

©2020 PvdM Contact
Compassie

2 Soorten stoer ....

maxresdefaultEr zijn 2 soorten stoer; de soort stoer die het beste gekenschetst kan worden als ‘spierballentaal’ waarbij het erom gaat wie de grootste heeft (‘…. gevangen’) en het soort stoer waarbij het stoer is door wat je doet en waar je voor staat …

In die categorie valt voor mij Jacinda Ardern, de PM van Nieuw-Zeeland; met een
glimlach blijft ze staan als een aardbeving om haar heen tekeer gaat, maar vooral als ze het UN-podium krijgt is elk woord raak en stoer:



CHANGING THE WORLD, ONE STORY AT A TIME …….

Paul, bevliegeraar!

Weggaan is een beetje sterven ...

preview-4204005-1200x630-99-1484643213Kent u Edmond Haraucourt? Nee? Wees gerust, ik ook niet!

Edmond Haraucourt is een Franse dichter, die in 1856 werd geboren in Bourmont; hij was niet alleen dichter, maar ook componist, tekstschrijver, journalist en toneelschrijver. De kans dat u, net als ik, zijn werk kent, is veel groter dan dat u zijn naam kent. In 1891 schreef hij namelijk een prachtig rondeel, ‘
Rondel de l’adieu’ met de wereldberoemde eerste zin: ‘Partir c'est mourir un peu’.

En zo voelt het echt. Recent nam ik afscheid van het team dat ik de afgelopen 6 jaar heb opgebouwd en geleid; dan zit je de avond daarvoor te broeden (althans ik wel) over hoe je dat op een originele en persoonlijke manier kunt doen, want in die jaren heb ik met velen uit dat team meer uren samengewerkt dan dat ik mijn eigen partner heb gezien ….

Uiteindelijk kom ik dan altijd weer uit bij één van de beste managementboeken aller tijden: Winnie de Pooh van A.A.Milne. De man die teamrollen al begreep voordat Belbin erover schreef en die het belang van een uitdagende missie al ver voor C.K. Prahalad onderkende. En gelukkig bleek bij het schrijven van mijn afscheidsspeech dat alle teamrollen goed vertegenwoordigd waren, dat de missie helder was geweest en dat iedereen de afgelopen jaren had begrepen wat zijn/haar aandeel daarin was. Dank aan Janneman, Kanga, Roo, Iejoor, Knorretje, Tijgetje, Uil en de rest!

Ik zou iedereen aanraden alle managementboeken aan de kant te schuiven en even tijd te nemen voor het enige
boek dat er echt toe doet.

En zoals ik die avond eindigde met de woorden van Pooh:

‘A little consideration, a little thought for others, makes all the difference!’


CHANGING THE WORLD, ONE STORY AT A TIME …….

Paul, bevliegeraar!